2009-03-25
 14:41:47

Våfflor !


Tradition som bygger på ett misstag



 I dag är dagen att över hela landet njuta av våfflor med grädde och sylt, då den 25 mars har blivit "Våffeldagen".


En välsmakande tradition att värna om är firandet av Våffeldagen, men våffeldagen är i själva verket bara en förvrängning av ordet "Vårfrudagen".

Det är den mer folkliga benämningen av Jungfru Marie bebådelsedag. Medan den ursprungliga helgdagen, som även var en röd dag fram till 1953, numera är den söndag som infaller mellan den 22 och 28 mars.

När påsken infaller tidigt firas Jungfru Marie bebådelsedag söndagen före palmsöndagen.

Den ordlek som gjort "Vårfrudagen" till "Våffeldagen" gör att vi i dag plockar fram våffeljärnet för att grädda våfflor.

För flera hundra år sedan var det inte så konstigt med att festa till det med våfflor på våren. Det var då hönorna började värpa och korna ge mjölk efter den långa vintern. Våfflorna, som ofta enbart gjordes av mjöl och vatten kompletterades då med ägg, grädde, socker och smör.

Gissa om här ska moffas våfflor!!! Saknar dock mamma och hennes våffelbakande...

Ska försöka vara behjälplig ute på altanen idag också, nu när det blivit lite behagligare väder. Det var - 12 grader i morse och nu visar mätaren på 1.9 grader och solsken !!!

Hankar mig fram på alvedon och halstabletter, hushållsrulle i stadigt grepp under armen och smsar med folk för att slippa anstränga halsen. Gubben tycker nog att det är lugnt och skönt här hemma nu...


sannaa
PUBLICERAT: 2009-03-25, 20:03:05 | URL: http://sannaaek.blogg.se/

Mormis <3

Krya på dig världens bästa mamma!



KOMMENTERA DETTA INLÄGG:

« NAMN Spara info?

« E-POST (publiceras ej)

« URL

Kommentar: